Voor u ligt een wel zeer afwisselend Dth-nummer. Allereerst komt u een oude bekende tegen. Walter Vandereycken was vanaf het eerste nummer in 1981 tot in het begin van de jaren negentig Dth-redacteur. Hij publiceerde over eetstoornissen, maar ook over allerlei andere onderwerpen. Deze keer gaat het weer over eetstoornissen. Of liever, over de therapeutische relatie bij eetstoornissen. Samen met Gunther Heymans presenteert hij een opiniepeiling onder hulpverleners en patiënten. Aan welke voorwaarden moet een goede behandeling van eetstoornissen voldoen? Hoewel er verschil van inzicht bestond over een aantal van die voorwaarden, waren patiënten en hulpverleners het met elkaar eens over de drie belangrijkste voorwaarden. Welke zouden dat zijn? U leest het verderop in dit nummer.
Kees Hoogduin beschrijft een merkwaardige conversiestoornis. Een 13-jarig meisje kan haar ogen niet meer openhouden. Hypnose lijkt eerst te helpen en dan toch weer niet. Na toediening van paroxetine gaat het opeens een stuk beter met de cliënt. Effect van de medicatie? Het lijkt erop, maar zeker is het niet. Oordeelt u zelf.
Oudere mensen hebben ook angststoornissen. Gert-Jan Hendriks publiceerde erover in het Engels (Hendriks, Oude Voshaar, Keijsers, Hoogduin & Van Balkom, 2008) en bewerkte zijn bijdrage voor Dth.
Verzameldwang (hoarding) wordt gerekend tot de obsessieve-compulsieve stoornis. Maar er bestaat discussie over de vraag of dat terecht is. Zijn de verschillen tussen verzamelen en een ‘echte’ dwangstoornis niet te groot om beide onder dezelfde noemer te classificeren? De discussie gaat door. Intussen schreef Jaco Berveling een hoofdstuk over gezonde en ongezonde verzamelaars. Ook hij lost de diagnostische vraag niet definitief op. Maar zijn stuk is een genot om te lezen. Het verschijnt binnenkort bij Boom in de bundel Problematische verzamelaars. U kunt het nu al lezen in uw Dth.
Sommige lezers kennen Freddy Lange nog van de videobanden met het Werktheater. Ze gingen over gedragsveranderende gezinstherapie. De kijker zag veel bakkebaarden, lang haar, emoties en paradoxen. Freddy was, zoals velen van ons in die tijd, geïnspireerd door de gezinstherapeuten van de Palo Alto Groep. Don Jackson was een van hen. Jay Haley en Paul Watzlawick waren dat ook. In een nieuwe serie laten Freddy Lange en Silvia Hermanns u kennismaken met een eerste vertaling van manieren om je partner gek te maken.
De column van Kees Hoogduin gaat deze keer over sport.
Dan komen weer twee oud-Dth-redacteuren langs. Ze hebben nog een appeltje te schillen met onze eigen Appelo. Die had in 2011 nummer 4 in zijn betoog over socratisch motiveren geschreven dat therapeuten moeten ophouden aan dode paarden te trekken. Cliënten die niet willen veranderen moet men niet proberen over te halen dat toch te doen. Ook niet wanneer zij hun vrouw mishandelen. Van den Hout en Van der Velden zien dat anders en menen dat Appelo Socrates niet helemaal heeft begrepen en dat hij bovendien moet leren om door te verwijzen. Ze zetten die visie stevig neer. Nu heeft Martin Appelo net een wat ziekerige en slappe fase achter de rug. Kees van der Velden en Marcel van den Hout wisten dat natuurlijk niet toen ze hun kritiek schreven. Ik wist het, evenals de andere redactieleden wel. Appelo’s reactie maakt duidelijk dat die fase inmiddels voorbij is. Alleen al om die reden stemt deze discussie ons vrolijk.
Deze Dth eindigt met twee boekrecensies om weer een beetje tot rust te komen.
Voor mijzelf zit mijn tour of duty als hoofdredacteur a.i. er na dit nummer op. We zijn blij dat we vanaf nummer 3 een nieuwe vaste hoofdredacteur hebben in Marc Verbraak, terwijl Colin van der Heiden vanaf dat moment als adjunct-hoofdredacteur gaat functioneren.
Ik word weer gewoon redacteur. Voor mij waren het vier onvergetelijke maanden.
Referenties
Hendriks, G.J., Oude Voshaar, R.C., Keijsers, G.P., Hoogduin, C.A.L. & Balkom, A.J. van (2008). Cognitivebehavioural therapy for late-life anxiety disorders: A systematic review and meta-analysis. Acta Psychiatrica Scandinavica, 117, 403–411.