Jaargang 33 (2013)
Nummer: 1
Artikel: 1

Icoon

DT-33-1-12.pdf 492.02 KB 508 downloads

Up-to-date ...

In een tijd waarin de gezondheidszorg, en met name de geestelijke, zich met het oog op bezuinigingen en beperkingen in een grote mate van belangstelling van beleidsmakers en politici mag verheugen, richten wij graag de aandacht op de inhoud van ons mooie vak. In dit eerste Dth-nummer van 2013 doen we dat wederom met een keur aan afwisselende bijdragen. Marcel van den Hout en collega’s starten met de beschrijving van een onderzoek naar de onzekerheid over cognitieve prestaties bij mensen met een subklinische dwang. Zij blijken meer te twijfelen over hun geheugen dan mensen zonder subklinische dwang, terwijl hun geheugenprestaties niet slechter zijn. Wellicht, zoals Marcel en collega’s stellen, wordt de overgang tussen klinische en subklinische dwang wel gemarkeerd door het inzetten van perseveratie als oplossingsstrategie, waarmee milde onzekerheid omslaat in obsessieve twijfel.

Willemien Dijkgraaf-Hartland vertelt samen met haar collega’s een verhaal dat al eerder verteld is. Onder andere door de hiervoor genoemde Marcel van den Hout in een uitgave van zes jaar geleden in dit tijdschrift. Nu in het huidige nummer in een ander jasje, maar met dezelfde boodschap. Voor veel mensen is het nog steeds een soort sprookje. Toch laat ook het praktijkonderzoek van Willemien en consorten weer zien dat het waar is: de effectiviteit van protocollaire behandelingen van as I-stoornissen heeft niet te lijden van comorbide persoonlijkheidsproblematiek. Integendeel zelfs.

Carola van Tilburg en Arno van Dam vestigen uw aandacht op een heel ander fenomeen. Namelijk op het missen van trauma’s bij mensen met agressieproblematiek. Voor niemand bang, maar eigenlijk heel angstig. Zij breken een lans voor het oog hebben en houden voor trauma’s, en daaruit voortkomende indicatiestelling, bij mensen die zich melden voor de behandeling van agressieproblematiek. Ze laten vervolgens ook zien hoe er binnen de behandeling van agressieproblematiek aandacht kan zijn voor verwerking van trauma’s.

In deze aflevering van Dth ook een kennismaking met een boek dat in juni van dit jaar zal gaan verschijnen. Namelijk deel 2 van Protocollaire behandelingen voor kinderen met psychische klachten van Caroline Braet en Susan Bögels. Hieruit een voorpublicatie van het hoofdstuk over een geprotocolleerde cognitief gedragstherapeutische planning- en organisatietraining voor adolescenten met ADHD, geschreven door Bianca Boyer, Marije Kuin en Saskia van der Oord. De kwaliteit van de jeugdzorg gaat verder toenemen.

In de rubriek Kort en Bondig twee bijdragen. Een van Dineke Feenstra over de prevalentie, ziektelast, diagnostiek en behandeling van persoonlijkheidsstoornissen bij adolescenten. En een van Jaap Lancee en Jan van den Bout over hoe therapie voor slapeloosheid mogelijk ook effectief is voor depressie.

Martin Appelo krijgt in een column de gelegenheid zijn visie te geven op hoe en waarom we doordrenkt worden met mindfulness in het huidige tijdsgewricht. Hij onthult daarin een verhulling.

Tot slot maar liefst drie boekbesprekingen. Marjanneke Slinger bespreekt het boek Gezinstherapie in praktijk van Peter Rober. Caroline Korsten een boek van Tamar Chansky over effectieve en praktische strategieën om negatief denken bij kinderen te verminderen. En Martin Appelo, daar is hij weer, vertelt wat hij vindt van het Handboek psychose, van de ons ook niet onbekende Mark van der Gaag en zijn collega’s Staring en Valmaggia.

Ik zou zeggen, ga het allemaal lezen! En beleef, in deze tumultueuze tijden, veel plezier aan uw inhoudelijk nog steeds zo boeiende vak.

Marc Verbraak

Hoofdredacteur

Icoon

DT-33-1-12.pdf 492.02 KB 508 downloads

Up-to-date ...